Ta rasa kury ozdobnej wywodzi się i z miasteczka Faverolles w środkowej Francji.
Powstała w wyniku krzyżówek między kurami hodowlanymi a brahmami, houdanami, dorkingami, kochinami jak również langshanami.
Budowa kury
Kura ta ma tułów masywny, rozrośnięty, grzbiet szeroki, prosty. Pierś tej kury jest dosyć szeroka i bardzo rozwinięta.
Skrzydła są masywne i silne, przylegają do tułowia.
Szyja też jest masywna i silna, ku ramionom rozszerzająca się.
Kształt głowy przypomina głowę sowią. Kura ta ma obfite bokobrody które zakrywają niezbyt rozwinięte dzwonki.
Kura ta ma grzebień pojedynczy, prosty o średniej długości. Policzki są słabo widoczne i czerwone. Oczy są jasnorude.
Dziób jest krótki i silny, ma kolor rogu.
Kogut ma ogon u podstawy szeroki, otwarty, średniej długości. Uda silne. Skoki są średniej długości, szerokie, mają kolor różowawej bieli. Są one od strony zewnętrznej słabo upierzone.
Kura ta ma pięć silnych palców z pazurami w kolorze rogu.
W tej rasie występują dwie odmiany barwne: jasna i jarzębiata.
Kura ta cechuję się dobra nieśnością i mięsem bardzo delikatnym.
Masa koguta: 3,5-4 kg.
Masa kury: 2,8-3,5 kg.
Masa jaja: 55 g. Skorupa jest nieco zabarwiona, prawie ciemna.