Historia rasy
Jest to stara rasa kur hodowlanych, pochodzi z zachodniej Francji - region Correze.
Opis kury
Kura ta ma ciało średniej budowy, grzbiet jest krótki, płaski i jest pochylony ku tyłowi.
Pierś u tej kury jest wystająca, brzuch ma słabo rozwinięty, skrzydła przylegają do tułowia. Szyja jest prawie prosta, głowa jest średniej wielkości. kura ta ma pojedyńczy, prosty grzebień składający się z od pięciu do siedmiu ząbków.
Kura ta ma dzwonki gładkie i czerwone. Zausznice są dość rozwinięte, policzki zaś są koloru czerwonego i są nagie.
Kura ta ma oczy koloru pomarańczowoczerwonego. Dziób ma krótki, koloru ciemnego rogu i dosyć silny.
Ogon koguta usytuowany jest prawie pionowo, prostopadle do linii grzbietu.Sierpówki są niezbyt obfite, zagięte, średniej wielkości.
Uda u tej rasy kur są silnie zbudowane. Skoki są cienkie i gładkie, koloru jasnoszarego a po bokach różowe. Palce ma cztery, pazury koloru białego, ostrogi są wydatne.
Istnieją dwie odmiany barwne: niebieska i czarna.
Występuje też odmiana miniaturowa.
Nazwa tej rasy kur wywodzi się z stąd, że pióra koguta odmiany barwnej niebieskiej są bardzo cenione przez wędkarzy wykorzystujących je do produkcji, cieszących się powodzeniem, sztucznych much.
Przeznaczenie: jaja, pióra.
Masa koguta: 2,5-3 kg
Masa kury: 2 kg.
Masa jaja: 55 g. Skorupka jest koloru lekko różowego.