Opis rasy: Ta rasa kur powszechnie występowała na terenie Polski co najmniej od kilkuset lat. Po raz pierwszy opisana w XIX w. Jest to kura ras karłowatych. Są to kury bardzo czujne i dosyć dobrze latają.
Koguty są bardzo dominujące i mogą być nawet agresywne. Mają bardzo ładną, proporcjonalną budowę. Budowa krępa. Tułów ma krótki, szeroki, uniesiony. Pierś ma szeroką, pełną, wydatną. Brzuch dobrze zbudowany.
Szyja średniej długości z niezbyt długimi piórami, tworzącymi ładną grzywę. Zausznice małe, owalne, koloru czerwonego. Dzwonki dosyć duże, zaokrąglone, czerwone. Oczy w kolorze pomarańczowo czerwonym. Nad okiem wyraźna brew koloru czerwonego. Policzki też czerwone.
Rasie tej mimo jej dawnej popularności groziło wyginięcie. Dzięki staraniom hodowców rasa to została uznana za polską rasę kur i zaliczona do standardów drobiu rasowego.
Masa koguta: 0,8 – 1 kg
Masa kury: 0,6 – 0,8 kg
Masa jaja: 35 g Skorupka koloru białego do kremowego.
Wygląd zewnętrzny: