Opis rasy: Rasa ta powstała w wyniku próby odtworzenia starej polskiej rasy kur czubatych która pierwowzorem czubatki polskiej. W latach 2005 – 2009 był na polskich wsiach zbierany materiał który posłużył do wyselekcjonowania właśnie czubatki dworskiej.
Zbierając kury do selekcji posługiwano się starymi rycinami przedstawiającymi polskie kury czubate. Jest to kura ogólnoużytkowa o dość spokojnym charakterze i bardzo wszechstronną. Przeznaczona jest do hodowli zarówno w dużych stadach jak i małych amatorskich hodowlach.
Jest też bardzo dobrze przystosowaną kurą do środkowoeuropejskich warunków klimatycznych. Cecha odróżniające tą kurę od innych czubatek jest stosunkowo niewielki czubek przypominający kołpak.
Kura ta ma sylwetka masywna, krępa, postawę dumną. Pierś wydatną, pełną, zaokrągloną. Zausznice niewielkie, koloru czerwonego. Dzwonki małe, zaokrąglone, w kolorze intensywnie czerwonym.
Masa koguta: 2,5- 3 kg
Masa kury: 1,8 – 2 kg
Masa jaja: 60 g Skorupka koloru kremowego.
Wygląd zewnętrzny: