Opis rasy: Rasa ta wywodzi się z Polski. Pierwszy raz wystawiona na wystawie we Lwowie w roku 1879. Jeszcze przed wojną była to bardzo popularna rasa hodowlana, zwłaszcza na terenach ówczesnej Galicji. Następnie prawie całkowicie wyparta przez drób wielkofermowy, obecnie znów wraca do popularności w przydomowych a zwłaszcza ekologicznych hodowlach.
Jest to średniej wielkości kura. Ma pierś pełną, wydatną. Brzuch dobrze rozwinięty, obfity. Policzki koloru czerwonego, nieznacznie pokryte piórkami. Zausznice podłużne, koloru czerwonego, średniej wielkości.
Dzwonki zaokrąglone, dosyć duże, gładkie. Oczy dobrze widoczne, duże mają kolor pomarańczowo brązowy i otoczone są ciemniejszą obwódką. Szyja średniej długości, lekko wygięta, ma bogatą grzywę która aż opada na ramiona.
Masa koguta: 2 – 2,6 kg
Masa kury: 2 kg
Masa jaja: 60 g Skorupka koloru białego.
Wygląd zewnętrzny: