Opis rasy: Jest to bardzo stara rasa. Przodkowie tej rasy najprawdopodobniej pochodzą gdzieś ze środkowej Azji, skąd wraz z ludami koczowniczymi zostały przywiezione na tereny Polski.
Rasa ta następnie została uszlachetniona i ustabilizowana w Niemczech i Anglii. Przodkowie tej kury w niezmienionej postaci występują jeszcze w Polsce pod nazwą czubatki staropolskiej, jednakże niestety jest ich niewiele i jest to rasa ginąca. Warto wiedzieć że kiedyś w całej Europie a dzisiaj jeszcze w wielu miejscach na świecie wszystkie kury czubate nazywane są „polskimi”.
Jest to kura średniej, mająca dość delikatną budowę. Cechę charakterystyczną jest duży, okrągły czub z piór na głowie oraz broda o obfite bokobrody. Stanowi to jedną całość i wygląda jakby kura ta miała zamiast głowy kulę piór z której widoczny jest tylko dziób. Tułów jest długi, walcowaty.
Pierś pełna, zaokrąglona. Policzki czerwone. Dzwonki małe, okrągłe, niewidoczne spod piór. Oczy w zależności od odmiany barwnej od pomarańczowych do brązowych.
Występuje tez odmiana miniaturowa.
Masa koguta: 2-2,5 kg
Masa kury: 1,5 – 2 kg
Masa jaja: 48 g Jaja koloru białego.
Wygląd zewnętrzny: