Opis rasy: Rasa tych kur zaliczana jest do kur czubatych. Pochodzi z Francji z regionu Houdan leżącego w okolicach Paryża. Została wyhodowana w XVII z krzyżówek pomiędzy miejscowymi kurami a kurą padweską.
Jest to dosyć duża, masywna kura, ma tułów o kształcie walcowatym, szeroki i długi, nieznacznie pochylony. Na głowie jest charakterystyczny, duży, obfity czub z piór. Pierś jest szeroka, nisko osadzona.
Niezbyt długa szyja jest dosyć silna. Dzwonki są małe ukryte pod brodą. Zausznice są zakryte przez bokobrody. Policzki są czerwone. Pierwotnie hodowana z przeznaczeniem na mięso.
Jest to jedna z bardziej łagodnych i spokojnych kur. Występuje też odmiana miniaturowa tej kury.
Masa koguta: 3 kg
Masa kury: 2,5 kg
Masa jaja: 65 g Skorupka biała.
Wygląd zewnętrzny: