Opis rasy: Jest to bardzo stara rasa kur, istnieje od XV wieku. Pierwotnie hodowana w rejonie Niderlandów. Jest to duża, masywna kura, ładnie zbudowana, o proporcjonalnej budowie ciała, z szerokim i płaskim grzbietem.
Pierś jest nisko opadającą, zaokrągloną i szeroka. Brzuch ma szeroki i rozwinięty. Szyja średniej długości, silna, słabo zagięta. Dzwonki są zaokrąglone na końcach.
Zausznice mają kształt migdała, są gładkie i regularne. Policzki rzadko pokryte piórkami. Oczy są duże, okrągłe, koloru czarnego. Pierwotnie hodowana jako kura nioska (te kury charakteryzują się bardzo dobrą nieśnością) oraz także na mięso.
Masa koguta: 2-2,7 kg
Masa kury: 1,7-2,5 kg
Masa jaja: 65-75 g, skorupka koloru białego
Wygląd zewnętrzny: