Opis rasy: Ta rasa kur pochodzi z Azji, najprawdopodobniej z Indii. Została sprowadzona do Europy w XIX w. Jest to bogato upierzona kura osiągająca bardzo duże rozmiary i masę. Jest to jedna z największych kur hodowlanych. Kura ta ma nisko osadzony tułów. Pierś pełna, wydatna. Brzuch dobrze rozwinięty. Szyja krótka, obficie upierzona. Dzwonki średniej wielkości, zaokrąglone, koloru czerwonego. Zausznice czerwone, dosyć duże, wydłużone. Pierwotnie hodowana przede wszystkim na mięso, z czasem zyskała popularność jako ciekawie się prezentująca kura ozdobna.
Masa koguta: 3,5-5 kg
Masa kury: 3-4,5kg
Masa jaja: 55 g. Skorupa jaja jest w kolorach od żółtego do ciemnobrązowego.
Wygląd zewnętrzny:
Ogon: jest dość krótki
Grzbiet: krótki, szeroki, płaski
Dziób: krótki, silny, żółty, u nasady ciemny
Skrzydła: krótkie, silne, ściśle przylegające do tułowia
Nogi: uda silne, obficie opierzone. Skoki silne, w kolorze jaskrawo-żółtym. Posiada tzw. łapcie.
Głowa, grzebień: Głowa wydatna, grzebień mały, groszkowy, ma trzy rzędy uperlenia. Dzwonki są małe i jednocześnie silnie zaokrąglone.
Barwa: najczęściej spotykane to biało-czarna, kuropatwiana z podwójną obwódką, srebrna z podwójną obwódką