Historia rasy
Kura to pochodzi z miasta Marans - znajdującego się na francuskim wybrzeżu Atlantyku. Rasa tej kury powstała w wyniku krzyżowania różnych gatunków kur przywożonych przez marynarzy.
Opis kury
Kura ta ma tułów silnie zbudowany, wydłużony, szeroki w ramionach. Grzbiet jest długi i płaski, pierś ma wydatną i szeroką a brzuch jest dobrze rozwinięty.
Kura ta ma skrzydła dość krótkie, ściśle przylegające do tułowia. Szyję ma długą, dosyć silną.
Głowa jest średnich rozmiarów, dobrze zbudowana, nieznacznie spłaszczona i wydłużona.
Grzebień jest pojedynczy, średniej wielkości. Ząbki ma ostre, głęboko nacięte i odsunięte od siebie. Dzwonki są średniej wielkości, są cienkie i koloru czerwonego.
Zausznice są wydłużone i koloru czerwonego. Policzki są czerwone, oczy zaś pomarańczowoczerwone.
Dziób ma dość gruby, jest łagodnie zakrzywiony, ma kolor rogu.
Ogon koguta jest silny u podstawy, jest krótki i lekko uniesiony. Uda ma silne, skoki ma słabo opierzone, koloru różowawej bieli.
U odmiany barwy czarnej i czarno-miedzianej skoki są koloru mniej lub bardziej ciemnoszare.
Palce ma cztery, pazury są białawe lub też koloru rogu.
Występują różne odmiany barwne: jarzębiata srebrna, złota, biała, pszeniczna, czarna itd.
Najbardziej ceniona jest odmiana czarno-miedziana.
Kura rasy Maran sprawiają wrażenie bardzo silnych, ale nie ociężałych.
Przeznaczenie: jaja
Masa koguta: 3,5-4 kg
Masa kurczaka: 3-3,5 kg
Masa kury: 2,6 - 3,2 kg
Masa kurki: 2,2 - 2,6 kg
Masa jaja: 70-80 g. Skorupka jest bardzo ciemna i ma silny rudy odcień.