Kura Houdan tak jak wskazuje sama nazwa pochodzi z regionu Houdan, pod Paryżem. Kura ta została wyselekcjonowana już w w. XVII w wyniku krzyżówek pomiędzy miejscowymi rasami kur a rasą padewską.
Wygląd kury
Kura ma tułów o kształcie walcowatym, jest szeroki i długi i lekko pochylony. Pierś jest szeroka i niska. Brzuch jest bardzo rozwinięty. Skrzydła są w pozycje pół-złożonej.
Istnieje odmiana miniaturowa.
Kura ta szyję silną raczej krótką. Głowa jest duża, z niewielkim grzebieniem mający kształt liścia dębu. Broda jest mocno upierzona, pełna. Bokobrody są bujne i gęste. Dzwonki są małe, ukryte pod brodą, a zausznice pod bokobrodami. Policzki są czerwone, częściowo schowane pod bokobrodami. Czub na głowie jest duży, gęsty, pełny, odchylony ku tyłowi składający się z wydłużonych piór.
Kura ta ma oczy pomarańczowo - czerwone. Dziób jest krótki, silny, ma kolor rogu.
Kogut ma ogon pełny, silnie rozwinięte sierpówki. Uda krótkie, są dość silne, słabo widoczne. Skoki ma nagie, mają czarno-białe żyłki czasami z dodatkiem koloru szarego lub różowego.
Ma pięć palców. Piąty palec jest zagięty do góry i nie pełni swojej funkcji.
Ta rasa kury ma bardzo różne odmiany barwne. Najczęściej spotykaną jest odmiana czarna biało nakrapiana. Z niej pozyskiwane jest mięso dobrej jakości.
Przeznaczenie: mięso
Masa koguta: 3kg
Masa kury: 2,5 kg
Masa jaja: 65 g. Skorupka koloru białego