Opis rasy: Ta rasa kur ozdobnych została wyselekcjonowana w połowie XIX w. w Stanach Zjednoczonych, w Nowej Anglii na bazie Kochinów i różnych odmian kur azjatyckich.
Jest bardzo popularna w hodowlach praktycznie na całym świecie. Jest to duża, ładnie prezentująca się kura. Ma pierś pełną, wydatną. Brzuch dobrze rozwinięty. Szyja średniej długości.
Głowa duża, grzebień duży, czerwony, z wyraźnie wyciętymi ząbkami. Dzwonki duże, zaokrąglone, koloru czerwonego. Zausznice duże, czerwone. Ogon u koguta słabo rozwinięty.
Jest bardzo dobrą nioska i ma także wysoko rozwinięty instynkt wysiadywania i wodzenia kurcząt.
Masa koguta: 3,5 – 4,5 kg
Masa kury: 2,5 – 3,5 kg
Masa jaja: 55 – 60 g Skorupka koloru jasnobrązowego.
Wygląd zewnętrzny:
• Ogon: Ogon u koguta słabo rozwinięty, sierpówki krótkie, proste.
• Grzbiet: Grzbiet szeroki, krótki.
• Dziób: Dziób długi, lekko wygięty.
• Skrzydła: Skrzydła krótkie, przylegające do tułowia.
• Nogi: Uda mocne, skoki długie, nagie.
• Głowa, grzebień: Głowa duża, grzebień prosty, duży, ząbkowany.
• Barwa: Występuje wiele odmian barwnych.