Kury Ozdobne

KuryOzdobne.pl

    Menu główne

    Kura HAMBURSKA

    Opis rasy: Jest to jedna ze starszych ras kur. Pierwszy raz została opisana w 1740 roku w Anglii. Kury te pochodzą z Holandii, skąd zostały przywiezione do Anglii. Na początku nazywane holenderskimi, potem przyjęła się nazwa Hamburskie  dlatego, że były przywożone z portu Hamburg. 

    Jest to kura drobna i lekka. Charakteryzuje się zgrabną i elegancką budową ciała. Pierś wysoka, pełna, zaokrąglona. Szyja średniej długości, lekko wygięta. Dzwonki małe, cienkie, zaokrąglone, koloru czerwonego. Zausznice kuliste, niezbyt duże, koloru białego. Policzki nieopierzone. Oczy ciemne – czarne lub ciemno-czerwone.

    Od początku hodowana była jako zasadniczo ptak ozdobny. Istnieje też odmiana miniaturowa.

    Masa koguta: 2-2,5 kg

    Masa kury: 1,5 – 2 kg

    Masa jaja: 50 g

    Wygląd zewnętrzny:

    • Ogon: Ogon u koguta pełny, sierpówki długie, silnie zagięte ku dołowi.
    • Grzbiet: Grzbiet ma długi, pochylony, wąski.
    • Dziób: Krótki, prosty, jasny na czubku, ciemniejący ku nasadzie.
    • Skrzydła: Skrzydła dosyć długie, przylegają do ciała.
    • Nogi: Uda ładnie zbudowane, skoki nagie, koloru niebieskawego.
    • Głowa, grzebień: Głowa ładnie zbudowana. Grzebień różyczkowy, szeroki z przodu i zwężający się ku końcowi, rozwidlony.
    • Barwa: Występują liczne odmiany barwne, najpopularniejsza ta srebrna czarno nakrapiana.