Opis rasy: Jest to jedna ze starszych ras kur. Pierwszy raz została opisana w 1740 roku w Anglii. Kury te pochodzą z Holandii, skąd zostały przywiezione do Anglii. Na początku nazywane holenderskimi, potem przyjęła się nazwa Hamburskie dlatego, że były przywożone z portu Hamburg.
Jest to kura drobna i lekka. Charakteryzuje się zgrabną i elegancką budową ciała. Pierś wysoka, pełna, zaokrąglona. Szyja średniej długości, lekko wygięta. Dzwonki małe, cienkie, zaokrąglone, koloru czerwonego. Zausznice kuliste, niezbyt duże, koloru białego. Policzki nieopierzone. Oczy ciemne – czarne lub ciemno-czerwone.
Od początku hodowana była jako zasadniczo ptak ozdobny. Istnieje też odmiana miniaturowa.
Masa koguta: 2-2,5 kg
Masa kury: 1,5 – 2 kg
Masa jaja: 50 g
Wygląd zewnętrzny: