Opis rasy: Kura ta pochodzi ze środkowej Francji, z miasta Faverolles położonego w departamencie Eure-et-Loir. Gdzie nadal jest bardzo popularną w hodowlach amatorskich.
Została wyhodowana w wyniku krzyżówek pomiędzy rasami kur hodowlanych i brahmami, houdanami, dorkingami, kochinami i langshanami. Pierwotnie hodowana dla bardzo delikatnego mięsa oraz dosyć dobrej nieśności.
Charakterystyczną cechą tej rasy jest obfita broda i bokobrody. Ma tułów masywny, szeroki. Pierś bardzo dobrze rozwinięta, pełna, zaokrąglona. Szyja krótka, silna, masywna, rozszerza się ku ramionom.
Policzki są czerwone, słabo widoczne spod piór. Oczy koloru jasno-rudego. Zausznice i dzwonki nie są praktycznie widoczne spod piór. Występuje też odmiana miniaturowa.
Masa koguta: 3,5-4 kg
Masa kury: 2,8 – 3,5 kg
Masa jaja: 55 g, skorupka prawie ciemna.
Wygląd zewnętrzny: