Kury Ozdobne

KuryOzdobne.pl

    Menu główne

    FAWEROLE (Faverolle)

    Opis rasy: Kura ta pochodzi ze środkowej Francji, z miasta Faverolles położonego w departamencie Eure-et-Loir. Gdzie nadal jest bardzo popularną w hodowlach amatorskich.

    Została wyhodowana w wyniku krzyżówek pomiędzy rasami kur hodowlanych i brahmami, houdanami, dorkingami, kochinami i langshanami. Pierwotnie hodowana dla bardzo delikatnego mięsa oraz dosyć dobrej nieśności.

    Charakterystyczną cechą tej rasy jest obfita broda i bokobrody. Ma tułów masywny, szeroki. Pierś bardzo dobrze rozwinięta, pełna, zaokrąglona. Szyja krótka, silna, masywna, rozszerza się ku ramionom.

    Policzki są czerwone, słabo widoczne spod piór. Oczy koloru jasno-rudego. Zausznice i dzwonki nie są praktycznie widoczne spod piór. Występuje też odmiana miniaturowa.

    Masa koguta: 3,5-4 kg

    Masa kury: 2,8 – 3,5 kg

    Masa jaja: 55 g, skorupka prawie ciemna.

    Wygląd zewnętrzny:

    • Ogon: u koguta szeroki u nasady, rozłożysty, średniej długości
    • Grzbiet: szeroki, prosty
    • Dziób: krótki, silny, koloru rogu, ciemniejący u nasady
    • Skrzydła: silne i masywne, przylegające do tułowia
    • Nogi: skoki są średniej długości, szerokie, różowawe, lekko upierzone. Uda silne. Pięć silnych palców, pazury koloru rogu.
    • Głowa, grzebień: Głowa przypomina głowę sowy, ma obfite bokobrody które przykrywają słabo rozwinięte dzwonki. Grzebień jest pojedynczy, prosty.
    • Barwa: Występują następujące odmiany barwne: łososiowa, biała czarno-gronostajowa oraz biała.